Uncategorized

Organiskt eller betalt sök

Annonser dyker stadigt upp när du surfar runt på internett. Som en bedrift önskar man att öka trafiken på sin egen nätsida. Här kommer vi in på organist samt betalt sök. Vad skiljer dem åt? Vilket alternativ bör man välja och hur ser vi skillnad på de olika alternativen?

Betalda sök

En stor fördel med betalda sökningar är att det är väldigt effektivt, anpassningsbart och flexibelt. Säg att du är en flyttfirma som bara opererar i Oslo. Med betald reklam kan du nå ut till en specifik grupp med människor. I detta tillfälle är det Oslos invånare som är aktuella och du har då möjligheten att avgränsa din synlighet till detta området för att på så vis inte behöva spendera dina pengar på onödig reklamering till individer som inte kan benytta sig av tjänsten. En annan fördel med detta är att du kan betala en liten summa eller en stor summa, skillnaden är att ju mer pengar du går in med, ju mer trafik skaffar du dig. Du har också möjligheten att avgränsa till en viss tidsperiod som du vill synas. Om din flyttfirma tar emot bokningar mellan klockan 07-16 så kan du välja att synas mellan klockan 07-16. Med de betalda sökningarna så kan du alltså se när du vill synas för dina kunder för att få mest värde för pengarna.

Här är ett exempel på hur betalda sök kan se ut. Detta är en annons som jag tillsammans med två andra studenter gjort i samband med att vi utvecklat en nätsida. Denna annonsen är tagen från instagram och vi kan i efterhand analysera hur många vi nått ut till genom denna annons samt om det ledde till trafik på sidan och slutligen om någon via annonsen genomfört ett köp.

Organiska sök

En stor fördel med Organiskt sök och motsatsen till betalt sök, är att när du slutar betala för dina sök så upphör annonseringen direkt. Med organiskt sök kan du stoppa upp arbetet. Tänk dig att du planterar din reklam på internet och bak det ligger massor med jobb med SEO. SEO står för sök optimalisering och får symbolisera frön som du placerar ut på internet för att hamna överst vid googlesök.  När du tar en pause i planteringen så fortsätter din annonsering att gro en tid framöver. Men det betyder också att den organiska reklamen egentligen behöver successivt arbete för att göra sig bäst och konvertera mest möjlig trafik. Det betyder att allt arbete du lägger in i starten inte kommer skapa resultat direkt på samma sätt som den betalda marknadsföringen. För ett frö tar det tid innan du får se knoppen slå ut.  

Den organiska reklamen är gratis, men som tidigare sagt ligger det mycket arbete bakom det och i vissa fall egna anställda till att jobba med just detta. Men med detta sagt så är det något man kan lära sig själv och jobba med själv.

Fördelen här är att de organiska sökningarna, alltså de som hamnar högst upp när man tex. Genomför ett google sök är att de flesta börjar uppifrån. Ligger din bedrift högst upp när man söker flyttfirma Oslo kommer du generera flera sök än de som inte nått toppen. Ju flera sök och ju mer trafik du får på sidan kommer leda till flera bokningar. De som resulterar i att hamna högst upp kallas för SERP. Denna platsen borde alla sikta emot.

Här är resultatet bakom jobbet med SEO och organiskt sök. Du tar de översta platserna vid ett google sök och det resulterar i ökad trafik. Man går som regel in på de översta först eller faktiskt bara de översta, innan man tar en avgörelse.

Vad borde man välja?

Står man i valet och kvalet om vilken metod man borde satsa på så ska jag göra det lätt för er. Välj båda alternativen. Både betalda och organiska sök resulterar i trafik på din nätsida. Genom den betalda reklamen kommer du igång direkt, lyckas du i tillägg med den organiska reklamen kan du efter hand analysera och eventuellt reducera den betalda varianten för att minska utgifterna på marknadsföringen.

Sammanfattning

Organiska sök ligger det mycket tid bakom. Den är kostnadsfri om man bortser från tiden man lägger på den och en plassering högt upp i google sök kommer resultera i betydligt mer trafik på din nätsida. Betalda sök är effektiv. Annonserna kommer ut med en gång men och de kan anpassas till att visas där din målgrupp befinner sig. Betalda annonser resulterar som regel inte i lika många klick som de organiska annonserna. Därför är en kombination av de båda att rekommendera.

Lenker:

https://www.youtube.com/watch?v=7V3HMRJ8U40&feature=emb_title

0

1 thought on “Organiskt eller betalt sök

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *