Uncategorized

Hur man bygger ett varumärke från grunden

Denna vecka har vi som uppgift att översätta och fixa på ett redan publiserat inlägg. Jag valde ett inlägg av Leo Widrich som föll mig väldigt i smaken.

Under Leo Widrischs första månader som medgrundare av Buffer, skrev han mellan två och tre gästblogginlägg varje dag. Han blev en del av företaget i Januari 2011. I april hade han fått deras varumärke publicerat i över 100 bloggar. Under en period på 9 månader registrerade de över 100.000 användare.

Det Leo gjorde har med tiden blivit kallat för ”innehållsmarknadsföring” och ”kundförvärv”. På nio månader lyckades alltså Leo att förvandla Buffer till ett betydelsefullt varumärke.

Betydelsen med ett varumärke

”Du bygger ett varumärke när du skrapat ut en del av människors hjärnor”

Tänk på varför Amazon är så beroendeframkallande – de har en bit av våra hjärnor. När vi funderar på att köpa i princip vilken produkt som helst, är vår första tanke att gå på Amazon och få det så billigt som möjligt. Jag vet att jag kan öppna appen, och på två klick har jag produkten hos mig inom ett par dagar menar Leo.

Under de första dagarna innebär det att bygga ett varumärke att du kommer börja få besök på din nätsida av människor som utan någon egentlig anledning till det, har klickat sig in på sin sida. I start fasen är det alltså inte så att människors behov och det att söka på din webbplats är sammankopplade då du fortfarande inte tagit platsen i deras hjärnor. För att ta den platsen och få besökare som ser värde i din produkt eller tjänst bör du fokusera på innehållsmarknadsföringen.

Får du igång ett intresse kring ditt märke kommer det i längden bidra till att du tar platsen i människors hjärnor. Det betyder att du både blir deras förstahandsval och att de kommer rekommendera dig vidare till vänner och bekanta.

Detta är varför det är så viktigt att bygga upp sin sitt märke. För att lyckas bygga upp det behöver du två saker: «novelty» och repetition.

https://www.flickr.com/photos/rooreynolds/1981313654

«Novelty»

Novelty: kvaliteten på att vara ny, original eller ovanlig.

Sedan 1999 har 37signals bloggat. De har bloggat om vad de gör, varför de gör det och vad de faktiskt tycker om att bygga upp sin verksamhet.

Tillbaka när de började var det oerhört ovanligt. Ingen annan delade hur de balanserade byggprodukter med rådgivning, eller hur de gjorde A / B-test för sin SaaS-verksamhet. I SaaS är de för att skapa «novelty» kring varumärke genom att dela, utbilda och hjälpa andra att lära sig.

Så här definierade vi «novelty» för vårt varumärke tidigt på KISSmetrics:

Vi skulle dela vem som helst och allas marknadsanalysinnehåll, så länge det var av hög kvalitet och verkligen användbart.

Vi definierade vårt varumärke genom att vara till hjälp, och det gjorde vårt Twitter-konto till en plats för marknadsförare att lära sig mer om analys. Med tiden växte vår Twitter till 200 000+ människor, alla 100% organiska, utan att spendera en krona.

Hur du gör det bra på Twitter, med eller utan buffert.

Med tiden injicerade de mer «novelty» i varumärket med deras vetenskapliga inställning till lycka och produktivitet och deras radikala inställning till företagens transparens. De kunde hålla den nyheten färsk och få den att hållas, för den kom från en äkta och äkta plats.

För att bygga ett varumärke kan du inte bara prata om «novelty». Du måste faktiskt implementera det och skapa en ny upplevelse för människor.

Upprepning

För att få utrymme i någons hjärna måste du komma in i huvudet om och om igen tills du är där för att stanna. Du behöver repetition.

«Innehållet» i «innehållsmarknadsföring» är nyckeln här:

Innehåll kan vara en tweet, ett Facebook-inlägg, ett blogginlägg eller allt som kan produceras och distribueras upprepade gånger.

Innehållets kraft är att det kan skala, både vad gäller det oändliga antalet människor som kan konsumera en enskild innehåll och de otaliga sätt som innehåll kan förpackas och produceras. Den skalan är det som skapar den upprepning som gör varumärket.

När Leo berättar om sin gästbloggstrategi betonar han vikten av att «välja [kvantitet] framför kvalitet.» Sätt annorlunda:

Människor övervärderar ofta varumärkessubstans och undervärderar varumärkesupprepning.

Leo höll ämnet smalt och centrerade helt kring hur det går bra på Twitter. Han satte fokus på upprepning och skaffade ut över 150 gästposter, och det var det som gjorde Buffer till en myndighet på de bästa sätten att använda Twitter.

På Quick Sprout byggde vi ett varumärke genom min medgrundare Neil Patel. Vi lägger nästan identiska bilder av hans ansikte på framsidan, på sidofältet på bloggen, på hans Twitter, på hans personliga webbplats och mer. Allt detta upprepar sig till att göra ett minnesvärt intryck och rista ut plats i människors huvuden.

Fler exempel på upprepning som bygger varumärket

På AdEspresso dricker varje teammedlem espresso i sina teambilder. De använder också samma foton över sina Facebook- och Twitter-profiler. Enligt medstifter av Armando Biondis ord är det «lågintensitetsfrekvens som bygger varumärke och förtroende» och han krediterar det för att få dem från 0 till $ 1 miljoner dollar + i årliga återkommande intäkter.

På ReadMe lägger de sin maskot, ”Owlbert”, överallt på sin webbplats, de använder den i all sin sociala media och kommunikation med kunder och de har det över hela sitt kontor. De gör det också roligt. För grundaren Greg Koberger betyder repetitionen att «våra kunder känner till Owlbert nu, men ännu viktigare: de vet att vårt företag är lite annorlunda.»

Det bästa sättet att bygga ett märke börjar med dig

När du börjar från ingenting är du det bästa varumärket du kan bygga för ditt företag. Det här är spellistan som har fått människor som Jason Fried, Neil Patel och Leo Widrich att bygga både personliga varumärken och deras företagsmärken från grunden.

Nyheten är baserad i det som inspirerade dig att starta ditt företag. Tidigare är repetition lätt eftersom du kan göra det mot dig själv och din berättelse. Folk gillar historier och de vill alltid höra om varför du startade ditt företag.

När du gör det samlar du din kollektiva stam runt dig och du börjar sitta i människors huvuden. Genom upprepning och upprätthållande av nyhet kan du skära ut mer och mer utrymme. Innan du vet ordet av det, tänker människor beteende på dig och ditt företag. Eftersom de funderar på dig, pratar de om dig och delar din produkt med sina vänner.

Att bygga ett varumärke handlar om mer än att ge ut gratis swag med din logotyp. Det handlar om att skapa berättelser. Din produkt och ditt företag finns för att göra jobb för dina kunder och hjälpa dem att lyckas.

Det finns fler verktyg och produkter i SaaS idag än någonsin tidigare. För varje jobb som behöver göras finns det en mängd verktyg som fyller utrymmet. I slutändan är ditt varumärke det som skiljer ditt företag och din produkt i dina kunder. Varumärke är det du behöver fokusera på för att tävla på dagens trånga marknader.

0

1 thought on “Hur man bygger ett varumärke från grunden

    • Author gravatar

      Her har du gjort et godt arbeid med å oversette innlegget! Jeg liker også veldig godt hvordan du legger opp innledningen med introduksjonen av forfatteren. Det gir meg lyst til å lese resten av innlegget 😀

      0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *